Днес семейството и близките на 21-годишната родилка Данислава Стоянова, която почина

...
Днес семейството и близките на 21-годишната родилка Данислава Стоянова, която почина
Коментари Харесай

Какво представлява ДИК синдромът, сочен за причина за смъртта на родилката в Горна Оряховица

Днес фамилията и околните на 21-годишната родилка Данислава Стоянова, която почина в петък след планово секцио, се събират на митинг пред болничното заведение в Горна Оряховица. По случая тече следствие, както и няколко инспекции, които към момента не са завършили, не са подготвени и заключенията от аутопсията.

Директорът на великотърновската болница съобщи, че 21-годишната жена е била докарана при тях с кола за спешна помощ от Горна Оряховица в следобедните часове на 26 август.

„ Беше докарана в тежко общо положение. След преоценка на положението и реанимационни мероприятия се одобри решение за незабавно оперативно лекуване. Бяха продължени реанимационните мероприятия до 22 часа, когато настъпи съдбовният излаз ", съобщи доктор Красимир Попов, изпълнителен шеф МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов " Велико Търново.

Д-р Попов обаче отхвърли да разяснява дали водеща причина за гибелта е отключен ДИК синдром, както настояват лекарите от горнооряховската болница.

„ Предпочитам да не разясня тези условия към аргументите и следствието, което е последвало. Колегите са дали своето мнение, всичко е документирано и разказано ", сподели пред Българска национална телевизия доктор Красимир Попов.

Директорът на столичната АГ болница „ Света София " доктор Гергана Коларова обясни, че ДИК синдромът е рядко, само че извънредно тежко и животозастрашаващо положение, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите страни нормално сходен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.

„ Това значи една каскада от механизми на биохимично равнище, които водят до формиране на голям брой микро и макро тромби, които безусловно запушват и задръстват цялата съдова мрежа в организма ", сподели доктор Гергана Коларова, изпълнителен шеф на ПСАГБАЛ „ Света София " за националната телевизия.

Синдромът протича в няколко етапи, може да бъде установен с кръвни проучвания и е извънредно значимо да се работи бързо, с цел да бъде избавен пациентът.

„ Тази здрава, права жена влиза в болничното заведение бременна, която към този момент самата бременност може да докара до всички тези затруднения, които в хода на раждането да започват един ДИК синдром. И тук към този момент е извънредно сложната преценка да се заловен признаците на ДИК-а. Една правилно направена клинично-лабаротарни проучвания дават информация на каква фаза сме от вероятно настъпване на ДИК и това времето, което ние използваме, с цел да се намесим, да го предотвратим, в случай че можем несъмнено ", сподели доктор Гергана Коларова.

До дни се чакат резултатите от аутопсията, само че те надали ще бъдат оповестени незабавно, защото са част от материалите по следствието на този драматичен случай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР